1
کارشناسی ارشد دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی
2
استادیار دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی
چکیده
آیه 34 سوره نساء، یکی از بحثبرانگیزترین آیات قرآن است که فقها و حقوقدانان برای تشریع بعضی از احکام مربوط به زنان و تدوین برخی از قوانین مدنی، به آن استناد میکنند. از اینرو، تفسیر و تبیین این آیه از اهمیت ویژهای برخوردار است. در همین راستا، پژوهش حاضر به مطالعه این آیه در تفاسیر و کتابهای فقهی و تاریخی پرداخته، سیر تحول معنای قوّامیت نزد متقدمان، متأخران و معاصران به دست آمده است. در تفاسیر متقدم و متأخر به معانی تسلط، ریاست و قیمومیت اشاره شده، اما برداشتهای معاصر بیشتر حول محور مدیریت و مسئولیت میچرخد. همچنین در این زمانه، واژه «فضل» مندرج در آیه، به فزونی قدرت بدنی و ثروت تفسیر شده و تنبیه زنان به دو مورد از عادات عرب جاهلی پیوند داده شده است. نتیجه جنبی این پژوهش آن است که شرایط فرهنگی و اجتماعی مفسران در شکلگیری نگاه سنتی آنان به زنان، بسیار اثرگذار است.
بختیاری, زهرا, شریفی, علی, شعبانپور, محمد. (1399). آیه «الرِّجالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّساء» در گذر تاریخ؛ مقایسه دیدگاههای تفسیری متقدم و متأخر با معاصر. دو فصلنامه کتاب قیم, 10(22), 115-138.
MLA
زهرا بختیاری; علی شریفی; محمد شعبانپور. "آیه «الرِّجالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّساء» در گذر تاریخ؛ مقایسه دیدگاههای تفسیری متقدم و متأخر با معاصر". دو فصلنامه کتاب قیم, 10, 22, 1399, 115-138.
HARVARD
بختیاری, زهرا, شریفی, علی, شعبانپور, محمد. (1399). 'آیه «الرِّجالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّساء» در گذر تاریخ؛ مقایسه دیدگاههای تفسیری متقدم و متأخر با معاصر', دو فصلنامه کتاب قیم, 10(22), pp. 115-138.
VANCOUVER
بختیاری, زهرا, شریفی, علی, شعبانپور, محمد. آیه «الرِّجالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّساء» در گذر تاریخ؛ مقایسه دیدگاههای تفسیری متقدم و متأخر با معاصر. دو فصلنامه کتاب قیم, 1399; 10(22): 115-138.